Hållning

Ett bra fotografi måste innehålla en berättelse, tycker jag. När jag ser bilden börjar den omedelbart berättas. Ibland är den solklar från början till slut och alla ser samma berättelse. Ibland trevar den sig fram, roterar, delar upp sig, går framåt och tillbaka; jag ser en berättelse, någon annan ser en annan.

Berättelsen kan handla om fotografiets motiv. Den kan handla om fotografen. Den kan handla om mig eller om dig eller om oss alla som är människor. Den kan handla om djur, miljöer och ting (förmänskligade/levda i/upplevda/symboliska).

Berättelsen är sällan beroende av formen eller tekniken, de är verktyg som förstärker eller förminskar eller förvanskar berättelsen. Berättelsen behöver inte vara självklar, men den finns där, griper sig fast och släpper aldrig taget även om den inte låter sig berättas till slut.

Fotografiet ovan är komponerat i efterhand; ett litet utsnitt ur en större bild. 19 februari kl 15:50.

(50 mm, f/2, 1/80 s)

One response to “Hållning”

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: