Staroměstské náměstí

Gamla stans torg i Prag 19 mars. Vårsolen faller in mellan husen och valven och ritar vackra diagonaler på de dekorerade fasadernas bleka färger. Men det märker ingen, för nu slår det astronomiska uret elva och små mekaniska apostlar ska röra sig framför urtavlan, precis som de gör varje hel timme året om.

Tjeckiens mest kända fotograf är troligen den enarmade Josef Sudek (1896-1976). Han fick uppleva Tjeckoslovakiens tillkomst som egen nation 1918 och mycket annat. Det finns ett galleri i den bostad där han tillbringade sina sista decennier. Det ligger ett stenkast ovanför Pragborgen och består av enbart en hall och ett litet rum där några av hans klassiska stilleben och porträttfotografier hänger på väggarna.

Bokhandlaren i Anagram bookshop tipsar om tre andra, modernare tjeckiska fotografer: Ivan Pinkava, Václav Jirásek och Josef Koudelka. Koudelka tog de välbekanta bilderna från Sovjets invasion under Pragvåren, bilder som smugglades ut och publicerades under pseudonym. Han blev senare medlem i kollektivet Magnum Photos.

Fotografiskt intresserade kan jag också rekommendera butiken Centrum FotoŠkoda på Vodičkova 37 mellan Vaclavplatsen och floden Moldau. Där finns inte bara ett rikt utbud av film, papper och tillbehör, utan också monografier över tjeckiska och internationellt kända fotokonstnärer och annan litteratur. Och mängder av vintagekameror och optik för Nikon, Leica, Praktica med mera.

Det här får bli det sista inlägget från Prag för den här gången, men jag har några hyggliga bilder kvar som dyker upp vid senare tillfällen. Imorgon blir det något helt annat på bloggen.

(55 mm, f/8, 1/160 s)

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: