Jag är mina bilder

Fotograferat 27 juli strax före tio på kvällen i Linneryd, på andra sidan sockengränsen.

(200 mm, f/5.6, 1/3 s, ISO 800)

____

I förrgår var jag på en heldagskurs med Terje Hellesø, en av Nordens främsta och mest respekterade naturfotografer och en av mina förebilder inom fotografin. Vi inledde på det fina Galleri Ø i Mullsjö centrum, som ställer ut fotografisk konst av mycket hög klass. Därefter åkte vi ut i omgivningarna där vi tillbringade dagen i olika skogspartier för att fotografera och samtala.

Visuella uttrycksmedel, kompositionen, personliga drivkrafter, utrustning, djurkunskap och arbetssätt för att fotografera vilda djur i naturen, var några av områdena vi hann avhandla under dagen. Men bland allt intressant, så var det som lämnade det enskilt största avtrycket detta:

Att ALDRIG kompromissa med mina bilder – att göra mina egna bilder, inte vad jag tror andra vill ha, och att göra bilder som jag kan stå upp för. Konstnärlig integritet och kvalitet är andra ord för samma sak. Eller för att citera den första punkten i Bildskaparens manifest (enligt Terje Hellesø):

“Mina bilder är jag, och jag är mina bilder!”

____

Fotograferat utanför Mullsjö, 26 juli mitt på dagen.

(135 mm, f/5, 1/320 s)

5 responses to “Jag är mina bilder”

 1. Två fina bilder du visar upp här Mattias! De har en personlig prägel båda två tycker jag. Låter som du haft en givande dag. :)

 2. Den första bilden tilltalar mig, den är riktigt bra :-)

  /PJ

 3. Ett mycket bra citat det! Har varit i Norge, så har inte hunnit kolla runt så mycket. Men bild nummer ett förefaller jag smått fenomenal. Härlig mörkblåton och mystik på topp. Suveränt Mathias!

  PS. Om vi ska hinna med någon utflykt bör det bli denna månad. Då jag flyttar till Norge i september ds. :-)

  /Niklas

 4. @Niklas: Jag har mailat dig! /Mathias

 5. Tack så mycket för kommentarerna! Jag är verkligen nybörjare på vilda däggdjur och den första bilden fick jag till dagen efter kursen med Terje. Jag tar den som en uppmuntran från Naturen. Den andra bilden är resultatet av en övning vi gjorde, den la jag upp för att påminna mig själv om några saker jag måste tänka på mer när jag fotograferar… /MLK

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: