Reseberättelser

Under året har jag gjort två utlandsresor som satt sina spår i bloggen och som gav mig intressanta erfarenheter, rent fotografiskt. Den första gick till den sagolika staden Prag, Tjeckiens huvudstad, en helg kring den 20 mars. Jag var där med fyra goda vänner och vi ägnade dagarna mest åt att promenera runt, jag hela tiden 50-100 meter efter de andra för att fixa till ett utsnitt eller två. Det blev en hel del bilder som jag tycker om själv, och jag började upptäcka  en del centraleuropeiska fotografer. Tjeckiska och Ungerska 1900-talsfotografer, dokumentära och med en stillhet i uttrycket. Inläggen med bilder från Prag finns här. Ett kort inlägg  om två tjeckiska fotografer finns här.

Den andra resan gjorde jag med min familj senare halvan av april. En vanlig charterresa till Side, vid Turkiets södra Medelhavskust som blev något helt annat när Eyjafjallajökulls aska tvingade oss att ta bussen hem. Tre dygn på bussen i ett sträck och eftersom jag fotograferar blev det som kunde blivit ett elände, istället en unik möjlighet att dokumentera landsändar från Mindre Asien, genom Balkan och Centraleuropa, ända till den Uppländska landsbygden (fast genom Sverige sov vi). En kul utmaning att med i stort sett samma perspektiv genom ett bussfönster, i ständig rörelse, försöka hitta utsnitt av värde. Inläggen från bussresan finns här. Eftersom wordpress-bloggar bara kan visa inlägg i omvänd kronologisk ordning måste man börja med inlägget längst ned, sedan läsa inlägget näst längst ned från början till slut, och så vidare för att det ska hänga ihop.

Bilden ovan är från halvelvatiden. En ängslada på en åker i Norra Österbotten. Jag noterar att kamerans (D300) display avsomnar efter en stund ute i -20,  -30 grader, men att kameran i övrigt verkar fungera bra. (som att fotografera med film). Någon som har liknande erfarenheter?

(D300, 50 mm, f/3.5, 1/80 s)

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: