Bildtexter

Att försöka beskriva något för någon annan i ord är ett bra sätt att få igång tankeverksamheten. Vad ser jag när jag ser en bild, eller en serie bilder? Jag har under året gjort några inlägg där jag lagt en del tid och möda på att förmedla vad jag sett på fotoutställningar eller i fotoböcker som jag köpt eller lånat. Min arbetsprocess är inte olik den som jag använder mig av yrkesmässigt, när det gäller att förstå, bryta ned och sätta ihop en bild av en företeelse, ett verk.

Först anlägger jag ett helikopterperspektiv. Skummar igenom från början till slut och låter intrycken komma till mig av sig själva. Inte bara en, utan två eller tre gånger. Sedan börjar jag söka efter mönster och strukturer. Hitta delarna och hur de hör ihop. Hitta sambanden. Vad är det för känsla jag får av bilderna? Varför; vad är det i bilderna som sätter igång något i mig? Utsnitt, kompositioner, djupskikt, färger, toner, motiv och så vidare. Vem har skapat bilden och vad kan hon eller han ha tänkt?

Jag brukar alltid hitta fram om jag tar mig tiden. Men det kommer inte av sig självt och det finns inga genvägar. Här på bloggen har jag under året skrivit om några böcker, utställningar och fotografer vars bilder har varit värdefulla på ett eller annat sätt. Skrivandet har hjälpt mig att se deras, men också mina egna bilder tydligare. Några av artiklarna som kanske kan vara av intresse:

Jag har mer i hyllorna att skriva och beskriva. Petersens och Engströms From Back Home, ett par av Micke Bergs böcker, kanske något om Anders Geidermark eller Arno Rafael Minkkinen.  Böcker som jag inte hunnit bearbeta än. Böcker som jag inte hunnit skaffa än. Några opublicerade fotografer som inspirerar mig och alla utställningar jag ska gå på nästa år…

Fotografiet ovan är från Kärsämäki i Norra Österbotten i Finland, liksom de senaste inläggens vinterbilder. Och några till kommer det att bli. Julafton vid halvniotiden.

(D300, 50 mm, f/11, 1/40 s)

One response to “Bildtexter”

  1. Ja det finns mycket att inspireras av “där ute”. Du har lyckats blanda text och bild på ett intressant sätt senaste tiden här på din blogg tycker jag! Konstigt att du inte får fler kommentarer!? Nåja, det kanske inte är det viktigaste här i livet heller tänker jag. ;)

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: