Fotografier

Moderna muséet ska satsa på fotografi i år. Men Husby Konsthall hann före, med fotoutställningen Staden. Husby Konsthall ligger i en faluröd magasinsbyggnad (som det ser ut) på Järvafältet, vid Husby Gård, och drivs av Husby Konst- & Hantverksförening. Det är 5 minuters promenad hemifrån och jag besöker konsthallen emellanåt, på väg till det ena eller det andra med familjen. Men i söndags gick jag dit en sväng bara för utställningens skull.

Staden samlar 5 fotografers verk på konsthallens fyra vita väggar och skivtäckta fönster. Geraldine Hudson, Mervi Leppänen, Nesrin Rojkan, Beate Lindeberg och Sven Einarsson har bidragit med 5-8 fotografier var från stadsmiljöer i Indien, Turkiet, Berlin och Stockholm.

På bilden ovan syns fyra av Sven Einarssons fem printar i sidoljuset. Bilder från offentliga miljöer; i Stockholm gissningsvis, även om direkta referenser saknas. Ja, bilderna är påfallande anonyma, men genomarbetade i utsnitt och perspektiv. De skulle kunna avbilda det vackra vackert, men avbildar istället det fula; en sliten rulltrappa, smutsiga betongpelare, trasig puts. Eller är det fula egentligen vackert, om man bara lyckas frigöra det från sin sociala/historiska kontext?

Geraldine Hudson har hängt fyra bilder från förfallna stadsmiljöer i Berlin, tillsammans med ett budskap kring företeelsen/begreppet “Gentrification“. Hon ställer frågor om omvandlingen av Berlins tillgängliga, men förfallna, staddelar till nybyggnationer för de etablerade och välbärgade. Jag hade gärna sett fler bilder än de fyra på temat. Geraldines övriga fyra printar består istället av ganska abstrakta utsnitt från staden, oskarpa reflektioner i ljus och skugga. Fotografier som söker känslor.

Nesrin Rojkan visar bilder från Izmir, en turkisk storstad. Fem ganska typiska gatufotografier med ögonblick av människor och stadsliv i en annan del av världen. Izmir ligger vid Egeiska havet, där Mindre Asien ömt sträcker sig mot Europa; och Nesrins bilder har just en sådan atmosfär, i mina ögon.

Beate Lindberg är den av fotograferna som har ett hårdast drivet koncept. Maskerade personer placerade i kända och anonyma rum i Stockholms innerstad. Till exempel sittandes med ett spritkök under Stureplanssvampen. Bilderna är surrealistiska och ställer frågor utan att ge några raka svar. Det finns fotografer som arbetar med helt arrangerade motiv, men just detta föredrar jag, att lägga något till den dokumentära bilden som ger spets, utan att släppa fotografins egenskap att fånga, typ, verkligheten. Beates bilder är monterade med brun packtejp och kompletterade med “goda råd” för framgång.

Jag sparar Mervi Leppänens bilder till sist. Därför att de lämnar kvar det starkaste intrycket med sina kraftiga mättade färger från staden Kochi, vid den västra kustremsan nära Indiens sydspets. Bilderna är rika på detaljer och människorna faller naturligt på plats bland alla detaljer; på bakgårdar eller genom en port som öppnar upp mot den Indiska oceanen. Jag bär med mig de varma färgerna och starka dofterna ut på det snötäckta Järvafältet.

Den fotografiska utställningen Staden rekommenderas ett besök. Och om du inte kan gå direkt via Järvafältet, så ta tunnelbanans blå linje till Husby och promenera ned mellan Svenska bostäders och Wallenstams hyreshus i olika stadier av upprustning och förfall. Ned till de faluröda husen bland åkrar och träddungar. En nog så intressant och surrealistisk upplevelse av staden Stockholm.

(D40, 18-55 mm, f/5-f/9, 1/60 s – 1/1000 s)

4 responses to “Fotografier”

  1. Hej Mathias!

    Är tillbaka med nya krafter nu :) Skulle bara gratulera till en toppenbild (första bilden). Så himla läcker med ljuset och omgivningen. Trädet i fönstret är en riktig höjdare, som gör denna bild till en personlig favorit, riktigt bra!!

    /Niklas

  2. Tack Niklas! Roligt att höra och att få beröm :)
    /Mathias

  3. […] Det bor lite mer än elva tusen människor i Husby. Av dessa har över 80% utländsk bakgrund, det vill säga är födda utomlands eller vars bägge föräldrar är födda utomlands. De flesta från Asien och Afrika. I Husby finns bland annat ett bibliotek, en kulturskola för barn och Husby gård där det arbetas med konsthantverk. Vid Husby gård ligger också Husby konsthall där man ibland kan få se fotografi. […]

  4. […] Det bor lite mer än elva tusen människor i Husby. Av dessa har över 80% utländsk bakgrund, det vill säga är födda utomlands eller vars bägge föräldrar är födda utomlands. De flesta från Asien och Afrika. I Husby finns bland annat ett bibliotek, en kulturskola för barn och Husby gård där det arbetas med konsthantverk. Vid Husby gård ligger också Husby konsthall där man ibland kan få se fotografi. […]

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: