Husby I

Husby är en stadsdel vid Järvafältet, inklämd mellan Kista och Akalla, i Stockholms stads administrativa område Rinkeby-Kista. Husby är alltså en del av Stockholms stad. Husby är byggt från grunden på 1970-talet på ett gammalt militärt övningsområde, mest med så kallade miljonprogramshus. Det innebär att de flesta husen är hyreshus i kommunal regi, eller kommunala hyreshus som sålts till privata fastighetsägare; närmare 80% av bostäderna. Husby har varit en stadsdel i förfall, men sedan några år tillbaka pågår ett upprustningsprogram – Järvalyftet – som ska förbättra läget, och åtminstone till delar verkar göra det.

Det bor lite mer än elva tusen människor i Husby. Av dessa har över 80% utländsk bakgrund, det vill säga är födda utomlands eller vars bägge föräldrar är födda utomlands. De flesta från Asien och Afrika. I Husby finns bland annat ett bibliotek, en kulturskola för barn och Husby gård där det arbetas med konsthantverk. Vid Husby gård ligger också Husby konsthall där man ibland kan få se fotografi.

Jag bor granne med Husby och är där på besök till och från. Jag är intresserad av Husby, av atmosfären, blandningen av förfall och upprustning, natur och storstad och multikulturella influenser. Därför tror jag att det kommer att bli lite mer Husby-fotografier här på bloggen framöver, till att börja med den här veckan.

(D300, 18-55 mm, f/4-f/6.3, 1/100 – 1/200 s)

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: