International Photo Festival

Mullsjö International Photo Festival. Jag har forcerat mig igenom 21 utställningar, om jag hållit räkningen – något mer än hälften. På 6 timmar inklusive lunch och fika, och då är utställningarna utspridda över hela Mullsjö-bygden. Det är kanske inte ett idealiskt sätt att ta till sig bildkonst, men å andra sidan är det inte ofta möjligheten finns att få se ett så brett spann av fotografer på så kort tid; allt ifrån Anders Petersen och Magnum-fotografen Bruno Barbey, till medlemmarna i Huskvarna fotoklubb. Jag ska kort beskriva utställningarna jag sett idag, i kronologisk ordning, om inte annat så för att jag ska kunna bearbeta intrycken bättre.

 • Fotolinjen Mullsjö Folkhögskola. En mängd begåvade elever visade upp sina portfolios. Det var lite trångt på galleriet och jag kunde inte titta igenom alla, men ska jag nämna någon så blir det Oskar Airijoki.
 • Morten Krogvold. Norsk, internationellt verksam porträttfotograf med stora svartvita fotografier av Nelson Mandela och Ulf Lundell, bland annat. Hög klass och dessutom några märkliga fotografier som gav fantasin näring; 3 gummor i ett förfallet herresäte; En vit häst i en bred dörröppning.
 • Jørn Bømer Olsen. Mycket fin bildserie av en gammal man (motivet var en gammal man). En annan serie med abstrakta, grafiska mönster från naturen. Stor fotografi i litet format.
 • Anna Clarén. En fotograf med en stil som jag tycker är samtidstypisk; stora porträttbilder i lugna, anonyma miljöer med svaga ansiktsuttryck och ett skirt ljus. Bilder som i mycket handlar om familjerelationer och ställer många frågor till betraktaren.
 • Peter Jonsson. En naturfotograf vars bilder jag uppskattar mycket, med en utpräglad personlig stil som han lyckas variera i det oändliga. Mycket mörker; minimalism i kaos.
 • Anders Petersen. Jag blev först besviken av att se att det var bilderna från “From Back Home”. Jag har sett dem redan två eller tre gånger och har boken. Nu hängda i en stor lada, med svalor flygande i taket. Fast det fungerade igen. Jag blev fast bland bilderna; ömsom nära till skratt, ömsom till tårar.
 • Markus Jenemark. Svartvita, kvadratisk porträtt och miljöer. Lugna och med fina toner.
 • Örjan Henriksson. En av de fotografer som jag fick glädjen att prata med. Svartvita analoga kopior, några mycket stora. Porträtt och miljöer. Bland annat en speciell bild av en trampolin som leder ut i dimman, som jag tyckte mycket om. Det är med stor säkerhet samma trampolin som på bilden ovan, strax efter att jag dykt från den i eftermiddags. På Mullsjöfestivalen får den fotografisk bildkonsten många märkliga dimensioner.
 • Ingalill Snitt. Spännande, förgängliga och romantiska interiörer och exteriörer från Sicilien på färgkopior.
 • Huskvarna fotoklubb. Många bilder med stor variation. Från Viktor Berglunds makrobild på en fluga i magiskt ljus, Michael Mraz spännande abstraktion med betongpålar i ett rörelsedimmigt hav, till Sture Sternegårds dramatiska gatufotografi.
 • Leif Arvidsson. En smed i arbete med härdens eld tecknad i sitt ansikte och ett svart dunkel omkring sig. Bland andra bilder.
 • Börje Rosell. Naturmakron i färg och svartvit och en serie mycket fina bilder av portar. Ingen port är den andra lik och alla leder in till…
 • Bruno Barbey. Färgstark gatufotografi från sydostasien. Surrealistiska bilder där människor och den urbana, kommersiella miljön spelar mot varandra. Bilder i bilder. Mycket bra.
 • Håkan Dalåker. I ett badrum visas svartvita intima utsnitt av människokroppar; raffinerade till former och skiftligar i ljust och grått. I ett annat rum vackra akvarellartade bilder av natur, landaskap och stadsmiljöer.
 • Mullsjö fotoklubb. Jag har träffat många trevliga och hjälpsamma volontärer från fotoklubben idag som man förstår gör en enorm frivillig insats för festivalens organisation. Fotointresset är som man förstårs mycket stort i Mullsjö och i fotoklubbens lokaler hängde en stor utställning med många bidragande fotografer. En spännande blandning av individer, tekniker och stilar. Bengt Jacobsson, bland annat med en stark färgbild av gambiska barn, och Katja Tanhuas svartvita kvartyk (heter det så? 4 bilder) med toner och barn var några av de fotografers bilder jag fastnade särskilt för.
 • Peter Sincic. Svartvita,kvadratiska,dokumentära fotografier av barn i Afghanistan. Kärleksfulla och nära skildringar av lek, allvar och en egen värld, mitt i nedgångna stadsmiljöer och patrullerand FN-soldater.
 • Malin Hellesø. En serie svartvita miljöer och porträtt där det dokumentära glider över till suggestiva drömbilder genom dubbelexponeringar, rörelse och annat ljusmåleri.
 • Henrik Saxgren. Ett starkt projekt med nära porträttfotografier av invandrarfamiljer och miljöbilder från flyktingmottagningar i de nordiska länderna.
 • Mats Andersson. Tar ett rejält kliv från naturfotografin till en stark serie bilder från den mörka sidan. Bilder som väcker tankar, ställer frågor och lämnar mycket att upptäcka.
 • Samuel Jacobsson. Svartvita kvadratiska porträtt av människor som ofta riktar starka blickar mot betraktaren. Nära och mänskligt.
 • Tomas Järnetun, slutligen. En naturfotograf med stor skicklighet och stor humor i sina bilder. Fick avrunda dagen.

Det blev också en kvällspromenad längs planken kring Mullsjön där många utnyttjat möjligheten att visa upp sin fotografi på en egen yta. Mycket blandat och roligt att se. För den som är intresserad av fotografi och har möjlighet är det ett hett tips att besöka festivalen som pågår till och med den 10 juni.

One response to “International Photo Festival”

 1. Tråkigt att man missar det hela. Men ska läsa igenom denna text och få en uppdatering. PS. Skön bild, gillar speciellt “fläcken” som inte passar in i idyllen, gör bilden extra intressant.

  /Niklas

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: