Maskerad häst

Jag har nu börjat arbeta med analog film och svartvit kopiering, efter ca 30 års uppehåll (fria aktiviteter i högstadiet; fotolabbet på gymnasiet). Den här bilden är från första omgången kopior. Fotograferat med Tri-x och egenhändigt framkallat enligt Kodaks bruksanvisning. Kopierat på Ilford Multigrade RC med en Durst förstoringsapparat med färghuvudet inställt för kontrastgrad 3. Den färdiga kopian är skannad i 600 dpi och digitalt efterbehandlad för att någorlunda efterlikna originalet.

När jag nu prövar att fotografera med film ägnar jag större koncentration åt varje bild jämfört med digital fotografering; utsnittet, rätt ögonblick, skärpedjup, en noggrannare ljusmätning och en större medvetenhet om exponeringsinställningarna. Vetskapen om att varje exponering kommer att kräva en hantverksmässig process i många steg innan resultatet blir synligt, hjälper till. Det är en utmaning att visualisera bilden i svartvitt, utan möjligheten att direkt kontrollera resultatet. Att sedan arbeta i mörkrummet är en välgörande avkoppling från bildskärmen, och doften av fotokemikalier är förförande.

Jag inser att jag knappt hunnit börja med alla misstag som måste göras, för att utveckla tekniken och närma mig en kvalitet som motsvarar min “vision”. Jag tror att den processen kommer att göra mig till en bättre fotograf, och om inte det, så är det i alla fall väldigt kul.

Bilden är från Järfälla ridcenter, Säby gård.

(FE, 50 mm)

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: