Förebilder

Det finns mycket att inspireras av inom fotografin, bildkonsten i övrigt och själva livet. Jag har ingen topplista över förebilder, men en person som jag måste peka ut är naturfotografen och författaren Terje Hellesø. Sedan jag började arbeta för att utvecklas som fotograf för några år sedan har jag tagit del av Terjes böcker, krönikor och bilder. Jag har också följt hans blogg regelbundet, som jag tror är världens bästa blogg om naturfotografi. Jag har deltagit i några av hans “utmaningar”, som gett bra övning men också varit personliga utmaningar att våga visa upp mina bilder för utomstående betraktare.

Just nu tittar jag igen i hans bok Året som är en samling av 365 bilder från 365 dagar. Året är en unik fotobok i sin stora mångfald av fotografiska uttryckssätt och motiv, utförda med den skicklighet man kan förvänta sig från en av Nordens viktigaste naturfotografer. När naturfotografin är som bäst handlar den, enligt min mening, om människan. I många av bilderna i Året ser jag mig själv, i mitt möte med naturen. Jag ser det “allmännas” bild av naturen speglas mot bokens bilder. Och jag ser människan Terje Hellesø berätta om sig själv genom sina bilder.

Till alla som är intresserade av fotografi i allmänhet och naturfotografi i synnerhet vill jag starkt rekommendera Terje Hellesøs fotografier och författarskap.

Och så bilden. En skata fotograferad på nyårsafton 2009 sittandes på en talltopp i ett skogsbryn vid Järvafältet.

(200 mm, f/5.6, 1/200 s)

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: