20 berättelser

Berätta inte för någonKartago Förlag, är en slags fotografisk antologi utförd som ett projekt inom ramen för den bildjournalistiska utbildningen vid Nordens fotoskola 2005. Jag fick den i julklapp av min hustru, och det var en bra julklapp.

20 fotografer presenterar varsin berättelse med ursprung i Slovenien. Varje berättelse består av text och en serie bilder. Ömsom redovisande och sakliga, ömsom lyriska till språk och format. De handlar om platser och människor. Vanliga människor i vanliga samhällen i Slovenien. Men som framträder som speciella människor genom fotografernas respektfullhet och uttryck. De handlar om Erik och Rok i det nedläggningsdrabbade brukssamhället Jesnice; skådespelerskan Mirel Knez; punkarna Darjan och Dusan; långtradarchauffören Istok Jeza; färjkarlen Leibar Ignac; sockersjuka Rozi och många andra som texterna stannar till vid, eller kort passerar förbi.

Trots att 20 individer var och en gjort sin egen berättelse, med skilda stilgrepp i text och bild, känns boken märkligt väl sammanhållen. Något förenar, utöver det gemensamma uppdraget. För mig är det som om varje berättelse öppnar upp ett fönster mot en inre och yttre värld, och jag förstår att världarna är så mycket större och rikare än de fragment av text och fotografier som används för att skildra dem. Det får mig att vilja återvända på nytt till boken och försöka upptäcka mer, föreställa mig mer.

Fotograferna, i bokens kapitelordning:

Henrik Rosenqvist, Elis Hoffman, Kerstin Carlsson, David Bergström, Sofia Runarsdotter, Johan Bävman, David Magnusson, Emma Mattson, Amanda Protidou, Mona-Lisa Djerf, Carolina Byrmo, Hannah Modigh, Jenny Törnblom, Frida Ekman, Gunilla Sikström, Oskar Kullander, AnnaCarin Isaksson, Thomas Karlsson, Maja Atterstig och Nina Varumo.

Bokens förord är författat av Stefan F. Lindberg.

Jag har lagt länkar till de fotografer vars personliga hemsidor jag hittat och kunnat verifiera. Där hittar man såväl bilder från boken som många andra exempel från deras produktion. De flesta är idag etablerade fotografer i dagspress eller andra media. Några har också arbetat vidare med nya dokumentära och konstnärliga projekt. Boken kan beställas från förlaget eller en vanlig Internetbokhandel.

Fotografiet ovan har inget med boken att göra. Fotograferat i Helsingfors 4 juli 2009. Konverterat till svartvitt.

(45 mm, f/32, 1/100)

6 responses to “20 berättelser”

 1. Jag gillade den här bilden från Helsingfors. Uspenskikatedralen till vänster i kontrast till det moderna kontorshuset. De smäckra lyktorna och så en av de eviga fiskmåsarna i hamnen. Det svartvita påminde mig om mitt första besök i staden i augusti 1958.

 2. Kontorshuset är ritat av Alvar Aalto enligt en närstående källa, och var en skandal vid den tid det byggdes. Det kommer mer Uspenskijkatedral på bloggen i veckan.

 3. En spännande bild. Upprepningen i stolparna. Samt måsens figur som också liknar stolparnas.

  /Mats

 4. Hej Mathias!
  Fåglarna känner jag igen. Hackspetten försöker komma in underifrån på en av mina fågelholkar utanför sängkammarfönstret. En av björktrastarna höll på att få sätta livet till igår på grund av Sigge, min ena katt. Rackarns best! Skällde på honom, men tror tyvärr inte att det hjälper.

  Har varit ute och plåtat själv nu på förmiddagen. 4H var här med häst och släde för att släpa bort de träd som fällts i Ribe. Ska skicka några bilder till Ribes hemsida med några ord till.

  Hälsningar
  Lotta

  PS Din bild med taggtråden är en av de bästa. DS

 5. […] 20 berättelser […]

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: