300 mm metall

“Vid fotografering av vilda djur bör din längsta brännvidd inte vara kortare än 300 mm”.
(Gärna ljusstarkt förstås, så att man kan addera på en teleförlängare.)

Check. Uppdaterad med 300 mm begagnad metall & Nikkor-glas. Ingen autofokus och ingen ljusmätning, men jag har ju fingrar och ögon. Finns dokumenterat av naturfotografen Lars Niklas Virsén här. Vi var i Fiby urskog utanför Uppsala, mot Sala-hållet, igår. Niklas som är nyligen inflyttad föreslog platsen för en naturfotoutflykt. Jag som bott i Uppsala i 30 år har förstås aldrig varit där förut.

Niklas, som har målen klarare för sig har skaffat en zoom som går ända ut till 500 mm. Det motsvarar 750 mm på en småbildkamera (ingen kan förklara vad som egentligen menas med det där sista, men så står det i alla tester). Se nedan; den får bara plats på diagonalen.

Fiby är rena trollskogen med lite hackspettar här och där och många paddor. Med prat och gammal djungelolja höll vi alla större djur på avstånd. Och det var en fantastisk sommarkväll. Kaffe smakar bäst i ett skogsbryn.

Idag, efter jobbet, var jag på Fotografiska för första gången, muséet vid Stadsgårdskajen i Stockholm. Mer om det inom kort. Bilden överst är från Järvafältet lite senare på kvällen, kring tio. Enbensstativ. Jag har lättat upp skuggorna lite i efterbehandlingen, då den var något underexponerad.

(Bild 1: 300 mm, f/4.5, 1/2 s, ISO 1600;
Bild 2 & 3: 300 mm, f/4.5, 1/125 s, ISO 400)

One response to “300 mm metall”

  1. […] heldag i urskogenLars U om En heldag i urskogenMathias LK om Bilden i centrum: Torsdag 1 juli 2010300 mm metall « Mathias LK – fotografier (och ord) om En heldag i urskogen […]

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: