Stilleben III

Jag tycker att man ska köpa så mycket fotoböcker som man har råd med. Det hjälper en att bli en bättre fotograf. Men när pengarna eller upplagorna är slut är det enkelt att få tag på alla möjliga böcker på annat sätt. På bilden, bakom glasäpplet, ligger uppslagen en stor biografi om och med André Kertész bilder och liv. I högen bakom ett par av Micke Bergs böcker (Naxos svarta nätter; Småmänniskor, med texter av Tina Messing),  Tina Enghoffs Possible relatives och en liten bok med bilder av Henri Cartier-Bresson. Och så en bok om Mondrian, men han var ju ingen fotograf. Alla har jag lånat på det lilla förortsbiblioteket i Kista. I Stockholms stad kostar det 10 kronor per bok att beställa från vilket som helst av Stockholms eller landets övriga bibliotek. Då finns det inga ursäkter att inte lära sig och låta sig inspireras.

Boken om ungraren André Kertész är som guld. Kompositioner och exponeringar som är Fotografi med stort F, för mig. Stillsama, humanistiska skildringar av miljöer från Budapest, Paris och New York från mellankrigstiden och långt framåt. Dokumentär fotografi, besläktad med Cartier-Bresson men kanske med lite mindre av “decisive moment”. Känns som att här finns rottrådar till en del av t ex Strömholms och Micke Bergs dokumentära bilder. En centraleuropé som är en av fotografihistoriens verkligt stora.

Fotografiet ovan är konverterat till svartvitt i efterbehandlingen och taget med stativ.

(300 mm, f/22, 1/1.3 s)

2 responses to “Stilleben III”

  1. André Kertész – His Life and Work; Borhan Pierre et al, Bulfinch Press 1994. Om någon undrade vad boken hette. /MLK

  2. Jag vet inte om du undersökt Bokbörsens förråd av begagnade böcker på fotoområdet. Själv har jag köpt en hel del kvalificerad litteratur i andra ämnen därifrån. Det är hur som helst värt att kolla: http://www.bokborsen.se/

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: