Ansikten

I onsdags läste jag Tina Messings Händelser vid ratten (2008) på omväxlande tunnelbanetåg och buss (var annars) till och från jobbet. Andra passagerare må ha varit en smula letargiska, men jag satt med ett stort leende och småskrattade för mig själv. Det finns några  böcker som fått mig att ensamt skratta i offentliga miljöer, såsom Jerome K Jeromes Three Men in a Boat (Tre män i en båt). Messings bok hör nu också dit, med en rad halsbrytande betraktelser från livet som bussförare. Det finns också en lite allvarligare, filosofisk ton i en del av texterna också; men aldrig för allvarlig. Stilen påminner om Slas, tycker jag, fast rappare.

På köpet fick jag fotoboken En bussförares ögonblick (Trafiknostalgiska förlaget & Spårvägsmuséet 2010). Eller det var tvärtom. En bok med fotografier tagna med uniformen på från Stockholms gatuliv. Bra, levande och igenkännande dokumentär fotografi av det samtida Stockholm. Jag tänker just så när jag tittar på dem; inte alls på att bilderna skulle ha någon särskild koppling till bussförandet. Men i urvalet av motiv, perspektiv (lite uppifrån) och tidpunkter ser man ändå att det inte är någon vanlig flanerande gatufotograf som arbetat. Det blir också intressanta effekter med backspegelns (bussförarens bästa vän) reflektion i halva bilden, eller melerade bussfönster som ett filter. En inspirerande blandning av abstrakt och konkret, människor och miljöer i färg, som fungerar väl trots det enkla trycket. Rekommenderas.

Bilden ovan är tagen från tunnelbanans perrong högt över marken 24 augusti vid niotiden.

(48 mm, f/7.1, 1/80 s)

4 responses to “Ansikten”

  1. Den här bilden gillar jag! Framförallt är det en bild att klura på och lite granna lägga pussel. Kreativt och bra på alla sätt. :)

  2. Kul att gillade böckerna! Ser att du också är ute i vimlet och fångar din stad!

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: